Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Εγκαίνια της έκθεσης


Τριμερής συνύπαρξη στις 100 πινελιές του Εδεσσαϊκού αμπελώνα.

Το Σάββατο 21/4/2012 το βράδυ, άνοιξαν οι πόρτες του «Παλιού Παρθεναγωγείου» και υποδέχθηκε τον κόσμο της Έδεσσας. Τιμητικές οι παρουσίες του Μητροπολίτη κ.κ. Ιωήλ, του Δήμαρχου κ. Δημήτρη Γιάννου και όλων των παρευρισκομένων.
Ο καθένας από μας σε όλη τη διάρκεια της εκδήλωσης, από την αρχή μέχρι το τέλος, δεχόταν μια συνεχή παροχή ερεθισμάτων απολαμβάνοντας και τελικά πλημμυρίζοντας το πλήθος των αισθήσεών του. Οι πινελιές με χρώματα και γραμμές από τα χέρια των μελών της εικαστικής ομάδας του Πάρι, πλούτυναν  τον καμβά, καλύπτοντας τους τοίχους με πίνακες στη φυσική τους διάσταση. Σε σμίκρυνση ο κάθε πίνακας έγινε ετικέτα και πήρε τη θέση της στο μπουκάλι με περιεχόμενο από την τοπική παραγωγή τσίπουρου, λευκού ή κόκκινου  κρασιού, γλυκού, ημίγλυκου ή και ξηρού. Δημιουργοί των ποτών τα μέλη του Συλλόγου μας.
Συνοδευτικά των κρασιών δεν θα μπορούσαν να είναι άλλα από τα παράγωγα του αμπελιού όπως το αμπελόφυλλο,  ο μούστος και όχι μόνο. Με τα χέρια της ομάδας του Chef Θοδωρή Κουραντζόγλου φτιάχτηκαν και παρουσιάστηκαν παραδοσιακά  ντολμαδάκια αλλά και ντολμαδάκια-σούσι. Με τα χέρια της Μαρίας παρασκευάστηκε  μουσταλευριά.
Ο Πρόεδρος του Συλλόγου μας Σεραφείμ Γιώργος,
τα μέλη Γιώργος Αντωνιάδης και Γιώργος Δαμιανίδης
ο chef Θοδ.Κουρατζόγλου με την ομάδα του.
  
Η κ. Σούλα Σιμιτζή, ως εκπρόσωπος της εικαστικής ομάδας, στην ομιλία της μεταξύ άλλων ανέφερε:
«Αμπελόεσσα γη» η Ελλάδα από την αρχαιότητα ως σήμερα. Με φως, νερό και χώμα και οι αμπελουργοί στην Έδεσσα, όπως και σε πολλά μέρη τα Ελλάδας, φτιάχνουν το ονομαστό ελληνικό κρασί με ιερότητα.
Κι εμείς, η εικαστική ομάδα του Πάρι Χατζηγιάννη, ύστερα από πρόταση των αμπελουργών αποφασίσαμε να απεικονίσουμε ό,τι έχει σχέση με αμπελώνες, σταφύλια, κρασιά και τη θέση τους στη ζωή μας. Μικρά σχόλια στο καμβά. Στάσιμα στο χρόνο. Νέες εικόνες της ψυχής μας.
Ζωγραφίσαμε κληματαριές γεμάτες τσαμπιά στιλπνά, φωτεινά, ευωδιαστά. Τραπέζια κάθε είδους, με άσπρα τραπεζομάντηλα και κρασοκανάτες, επίσημα γεμάτα με όλα τα αγαθά. Σταφύλια στα χέρια νέων γυναικών, ανδρών και παιδιών, σταφύλια με σταγόνες αγίασμα από τη δροσιά της νύχτας. Κρασί σε κάθε είδους ποτήρια από κρατήρες και οινοχόες μέχρι κρασοπότηρα γυάλινα και κρυστάλλινα κολονάτα.
Με αυτόν τον τρόπο και εμεις οι ερασιτέχνες ζωγράφοι βρεθήκαμε νοερά δίπλα στους αμπελουργούς. Είδαμε την ομορφιά και τη στιλπνότητα των σταφυλιών. Γευθήκαμε τα αρώματα των κρασιών. Ακολουθήσαμε τον καθένα που με ένα ποτήρι κρασί χαμογελά σε άπειρες εκδηλώσεις της καθημερινής του ζωής.     

Η προσφώνηση του Προέδρου Γιώργου Σεραφείμ


Ο Πάρις με το αντιπροσωπευτικό του έργο


Τα παραδοσιακά ντολμαδάκια


Ντολμαδάκια-σούσι





Μουσταλευριά










Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου